Σελίδες

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

“Ούτε ευρώ στην Ελλάδα, αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις”

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ρέσλερ. Στην ίδια συνέντευξη ενώ λέει οτι ο προεκλογικός λαϊκισμός κατά της Ελλάδας δεν κάνει καλό, σπεύδει να τονίσει πως η χώρα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια αν δεν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θέλουμε η ελληνική κυβέρνηση να πτωχεύσει, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες εάν χρειαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.


Ο ίδιος πάντως ο κ. Ρέσλερ εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και στελεχών της όπως ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ (ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα), ζητώντας τους να ρίξουν τους τόνους ως προς την κρίση χρέους.

«Ο λαϊκισμός για (την κρίση του) ευρώ δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε εγώ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση πρέπει να πιέσει τα στελέχη της να κατεβάσουν τους τόνους στις τοποθετήσεις τους, ή σε διαφορετική περίπτωση να τα απομονώσει.

Ο Ρέσλερ στηλιτεύει και τη στάση του γενικού γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είναι αυθάδεια να παρουσιάζεται η Γερμανία ως μέρος του προβλήματος. Ο Ντόμπριντ εξάλλου είχε καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να καταβάλει εν μέρει μισθούς και συντάξεις σε δραχμές, στο πλαίσιο μιας σταδιακής διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ .

«Παρ' όλες τις προσπάθειες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη... πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ορθή κρίση. Είναι εντελώς ανάρμοστο να υιοθετούμε οξείς τόνους σε τέτοιες καταστάσεις», επισημαίνει ο Ρέσλερ. «Μπορούμε να διατηρήσουμε άθικτη την Ευρώπη και το ισχυρό της νόμισμα μόνο εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων», συμπληρώνει.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος, που είχε ανεβάσει κι ο ίδιος τους τόνους τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού, υπογραμμίζει πως παραμένει προσηλωμένος στην Ευρώπη. «Ήμουν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης. . . Το κόμμα μου κι εγώ δεν θα συμφωνήσουμε να εκτραπούμε από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της εκχώρησης μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας στην ΕΕ.

Πηγή: newsit.gr